El comissari europeu de Recerca inaugura el CER Institut d’Estudis Europeus

El comissari europeu de Recerca, Carlos Moedas, inaugura el CER Institut d'Estudis Europeus

El comissari europeu de Recerca, Carlos Moedas, el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva i la rectora Margarida Arboix han inaugurat el centre. L’IEE-UAB afavorirà la recerca conjunta i interdisciplinària sobre la Unió Europea.

16/12/2016

El comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, han inaugurat avui el Centre d’Estudis i de Recerca (CER) Institut d'Estudis Europeus de la UAB, en una presentació a la sala d’actes del Rectorat. L'IEE-UAB funcionarà com a centre interdisciplinari dedicat a la recerca, la formació i la capacitació en temes europeus.

Arcadi Navarro ha destacat els resultats de Catalunya en les convocatòries europees, gràcies a una manera de fer que pot «il·luminar Europa» com a model per fer bona ciència. «No hi ha cap àmbit de l’administració pública que hagi evolucionat tant en els darrers 15 anys com el sistema de recerca català», ha afirmat Navarro, per a qui el cas de la universitat i el coneixement a Catalunya es pot considerar com un «proof of concept» de com gestionar un servei públic.

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha destacat l’aspecte multidisciplinari del nou Centre d’Estudis i Recerca, «l’aspecte multidisciplinari és el camí, la col·laboració entre disciplines serà clau».  Romeva ha lloat el gran treball de la UE en integració econòmica, però ha denunciat la falta d’eficiència en solidaritat «especialment en solidaritat externa» i ha assegurat que «Catalunya està compromesa fins al fons amb la Unió Europea, i té la voluntat d’avançar junts des d’un profund europeisme».

El comissari Carlos Moedas ha recordat la implicació de la UAB ja des de l’any 1984 amb la creació del Centre de Documentació Europea. Moedas ha felicitat la UAB per la creació del nou CER IEE ja que Europa està «immersa en un procés de reflexió sobre el seu futur i és ara quan més fa falta un institut que faci recerca en aquest àmbit». També ha lloat l’enfocament « multidisciplinari de la recerca i de la docència» que es farà al centre, en un moment on cal implicar la juventut amb projectes que apropin Europa al seu dia a dia.

Moedas ha fet al·lusió al primer congrés Solvay on es van posar els fonaments de la física moderna per recordar que, si en aquella època un científic solitari com Einstein podia canviar la ciència, ara «han calgut més de 12 anys de recerca en ones gravitacionals i un article signat per gairebé 1000 científics» per demostrar la seva teoria. El comissari també ha defensat la cultura de la publicació científica d’accés obert i ha lloat el fet que Catalunya sigui «l’excel·lència d’Europa en molts aspectes», com en el nombre d’ajuts ERC, més de 200.

La rectora Margarita Arboix ha destacat la posició de la UAB en el finançament de projectes amb programes europeus, «la primera universitat generalista d’Espanya», per sota només de les universitats politècniques de Catalunya i Madrid. La universitat vol que el centre que ara s’inaugura «sigui un marc on els investigadors puguin fer recerca conjunta», amb grups de treball perquè els científics «uneixin forces». La UAB «aposta pel CER IEE perquè som europeistes», ha conclòs.

El director del nou centre, Josep M. de Dios, ha recordat els «30 anys de tradició a la UAB en recerca i estudis europeus», gens menyspreables tenint en compte que es tracta d’una universitat jove, i ha destacat que el centre s’ha forjat en una «institució amb un enfocament multidisciplinari» a la que ha agraït la confiança i el suport per a la seva creació.

El Centre d’Estudis i de Recerca IEE-UAB es crea amb l’objectiu d’afavorir la recerca conjunta i interdisciplinària sobre temes de la Unió Europea. Es tracta d’una aposta de la UAB en aquest àmbit que vol impulsar projectes multidisciplinaris, tot combinant aspectes jurídics, econòmics, d’acció exterior, geopolítics, sociològics, culturals i de l’àmbit de les ciències de la salut. Dirigit pel professor del Departament de Dret Privat de la UAB Josep María de Dios Marcer, l’IEE-UAB integrarà una vintena d’investigadors procedents de diferents disciplines, i preveu la incorporació de noves generacions a fi de garantir la continuïtat de la recerca. El centre treballarà amb les institucions, els agents i la societat en general per fer arribar l’expertesa i l’experiència del seu personal investigador a tots els àmbits de la societat que ho requereixin.

Aquesta ha estat la primera visita del comissari de Recerca, Ciència i Innovació a Catalunya, una de les regions europees que està demostrant més capacitat per atraure finançament dels programes de recerca de la UE i participar en projectes innovadors. El programa marc de recerca de la UE, Horitzó2020, compta amb un pressupost rècord de 76.880 milions d’euros per al període 2014-2020 i integra totes les fases de la recerca i la innovació. Des de la generació del coneixement fins a les activitats més properes al mercat: Catalunya ha captat en els dos primers anys del programa prop de 310 milions d’euros, el 28% del total de l’Estat i el 2,5% de l’import adjudicat per la Comissió Europea. Fins ara hi han participat 327 entitats catalanes, 193 de les quals són empreses (un 85% pimes). Les universitats han obtingut 84 milions d'euros, amb 192 projectes; i els centres de recerca 68 milions a través de la participació en 162 projectes.

Les dades de finançament de projectes de recerca mitjançant el programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea situen la Universitat Autònoma de Barcelona com a la segona universitat de l’Estat en volum de finançament. La UAB rebrà 25,42 milions d’euros destinats a 43 projectes de recerca.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies