Josep Tabernero, Premi Nacional de Recerca

Josep Tabernero

El Govern i la FCRI han guardonat Josep Tabernero, professor del Departament de Medicina de la UAB, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb el Premi Nacional de Recerca 2019.

29/06/2020

Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb Premi Extraordinari de Llicenciatura en 1987 i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Tabernero ha esdevingut un dels investigadors més rellevants i amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador o investigadora que hagi contribuït recentment, de manera significativa i internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó, amb una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany la ingent tasca del professor del Departament de Medicina de la UAB Josep Tabernero, qui ha significat avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com ara el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.

El doctor Tabernero és també responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) «la Caixa», dedicada al desenvolupament d'assaigs clínics de teràpies moleculars. Així mateix ha participat en el desenvolupament de diferents fàrmacs per al tractament del càncer colorectal que, avui dia, formen part del tractament estàndard d’atenció. Basant-se en el concepte que cadascun dels tumors té una identitat genètica diferent, el grup de recerca del doctor Tabernero treballa en desenvolupar teràpies moleculars adreçades a oncoproteïnes específiques, per tal de aconseguir tractaments personalitzats.

El seu grup investiga per identificar nous marcadors pronòstics i predictius de resposta a diversos tractaments i d’altres de resistència, tan primària (innata)com secundària (deguda al tractament). Aquests marcadors són característiques genètiques del tumor i els teixits que condicionen la resposta del tumor. El doctor Tabernero i el seu grup han estat pioners en el desenvolupament precoç de fàrmacs (estadis inicials del desenvolupament clínic experimental) per tractar càncers del tracte intestinal, així com la recerca preclínica i translacional associada, incloent-hi eines experimentals innovadores relacionades amb la biòpsia liquida, els xenoempelts en models animals (ratolins) o la definició, per primera vegada, dels subtipus moleculars de càncer colorectal.

Altres distincions

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG). La guardonada està especialitzada en l’estudi dels processos bioquímics relacionats amb la catàlisi enzimàtica i el desenvolupament de simulacions i eines computacionals per al disseny de nous enzims d’interès per a la indústria farmacèutica.

La Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (FCAECC),per l’esforç de finançament de la investigació en càncer a Catalunya, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), per la seva tasca de 30 anys com a ens articulador de la divulgació científica a Catalunya, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica; mentre que el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per al Ricoh Additive Manufacturing Center (Ricoh-CIM UPC), per l’impuls comú en la fabricació additiva (producció industrial de formes geomètriques i components complexos personalitzats per superposició de capes).

 

Notícies relacionades

Víctor Pérez amb un telèfon a les mans

L'estudiant Víctor Pérez, distingit per Huawei per haver creat una novedosa app

L'estudiant d’Enginyeria Informàtica, Víctor Pérez Jiménez, ha guanyat -d'entre 180 estudiants espanyols- el programa Huawei Student Developers per l’aplicació mòbil que ha creat anomenada Clover, un assistent que recorda i precisa a l'usuari els tractaments mèdics que ha de prendre. El software es llançarà a escala internacional.

Video VI concurs de fotografia Mywebtime

S'han fet públiques les imatges guanyadores del concurs fotogràfic de l'aplicació My Webtime

Totes les notícies