La UAB i els centres de recerca del campus treballen per fer front a la COVID-19

Imatge de laboratori biològic

La Universitat ha posat a disposició de Departament de Salut els laboratoris de l'INc, de l'IBB, de facultats i dels serveis cientificotècnics per fer front al coronavirus que causa la COVID-19 i ha cedit als hospitals equips de detecció i material de protecció. A més, dos centres de recerca del campus, l'IRTA-CReSA i l'ICN2, treballen en sengles projectes per al seu diagnòstic i tractament.

19/03/2020

En el camp del diagnòstic, la Universitat ha posat a disposició de Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya diferents laboratoris per treballar en la detecció del coronavirus, com els de l'Institut de Neurociències (INc), l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i els de les facultats de Medicina, Biociències i Veterinària, així com dels diferents serveis cientificotècnics.

D'altra banda, la Universitat ha cedit tres equips per fer proves de detecció del coronavirus a l'Hospital Parc Taulí i ha fet arribar material de protecció divers per al personal sanitari dels hospitals Vall d'Hebron, Sant Pau i Santa Creu, Parc Taulí, Germans Trias i Pujol i del Mar. I també s'ha ofert als mateixos la capacitat d’impressió 3D dels UAB Open Labs per a la fabricacio de dispositius mèdics.

La cessió d'espais també ha permès ampliar les instal·lacions hospitalàries del Germans Trias i PujoL, on la biblioteca de la Unitat Docent s'ha reconvertit en una UCI, i de Sant Pau, on les aules de l'Escola Universitària d'Infermeria, adscrita a la Universitat, s'han habilitat com a sales d'hospitalització. 

Per la seva banda, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) lidera un projecte europeu, dirigit i coordinat per la professora Laura M. Lechuga, que desenvoluparà una plataforma per al diagnòstic ràpid i el seguiment de la COVID-19. L’objectiu és crear un nou dispositiu basat en un biosensor òptic amb nanotecnologia, que permetrà detectar el coronavirus en 30 minuts. La idea és que la prova pugui realitzar-se directament amb la mostra del pacient sense la necessitat de testejar en laboratoris clínics centralitzats.

El projecte té una durada de dos anys, però, ja que es basa en coneixements previs, es preveu que es produeixin resultats en menys d’un any. Aquesta nova tecnologia també podria identificar ràpidament si es tracta d’un coronavirus o d'una infecció de grip comuna. A més, el dispositiu biosensor també s’utilitzarà per a l’anàlisi de diferents tipus de coronavirus presents en animals reservori, com els ratpenats, per tal d’observar i supervisar possibles evolucions d’aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans.

Pel que fa al tractament de la malaltia, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’ha consorciat amb l’IrsiCaixa i el Barcelona Supercomputing Center per trobar un fàrmac antivíric per tractar la COVID-19.

Actualment, existeixen molts tipus d’antivírics disponibles que podrien servir per tractar la malaltia, però fa falta saber quins es poden descartar i quins podrien ser útils contra aquest nou coronavirus. A més, i pensant en una solució a llarg termini per si aparegués una segona onada de la malaltia, el consorci també vol desenvolupar una vacuna per prevenir futures infeccions. En aquest sentit, el consorci vol dissenyar i testar una vacuna que funcioni no només per al SARS-CoV-2, sinó contra tots els coronavirus.

Aquest projecte rebrà recursos econòmics de l’empresa catalana Grifols i està previst que tingui una durada d’entre dos i tres anys. Inclourà tres passos: primer, les proves de modelització, seguides de tests in vitro al laboratori; finalment, els estudis en models animals abans de passar als assajos clínics en persones.

Gestió emocional

D'altra banda, un grup de 26 psicòlegs i psicòlogues vinculades a la Facultat de Psicologia de la UAB formen part de l'equip que el Sistema d'Emergències Mèdiques ha posat en marxa per atendre les necessitats psicològiques de la població davant l'actual situació d'emergència ocasionada per la pandèmia de COVID-19.

Es tracta d'un equip de cent professionals preparat per treballar en línia amb els models basats en l'evidència i per oferir ajuda professional en salut emocional, estrès agut i estrès posttraumàtic. L'equip dona resposta a les necessitats de la ciutadania tots els dies de 8 a 20 h. S'accedeix al servei a través de l'aplicació web GestioEmocional.cat del Departament de Salut. Les persones interessades han de realitzar el test que hi ha a l'aplicació, que permet avaluar el seu estat emocional. L'aplicació permet també fer-ne un seguiment, accedir a recursos per millorar l'estat de salut emocional, rebre recomanacions i comptar amb el suport d'un especialista.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies