La UAB i Servier col·laboren per accelerar la recerca sobre la malaltia de Parkinson

Salvador Ventura amb els membres del seu equip.
Els membres del grup de recerca de Plegament de proteïnes i malalties conformacionals de la UAB, que dirigeix Salvador Ventura.

L'IBB-UAB col·laborarà amb la farmacèutica Servier per desenvolupar noves molècules que bloquegin la proteïna alfa-sinucleïna, l'acumulació de la qual és la principal responsable de la malaltia neurodegenerativa de Parkinson.

30/06/2020

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha signat un acord de col·laboració i llicència d'actius de propietat industrial amb la companyia farmacèutica Servier per avançar en la investigació sobre la malaltia de Parkinson utilitzant el mètode per al cribratge de molècules petites desenvolupat pel professor Salvador Ventura, investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat.

En el marc d'aquest acord, els equips de l’IBB i Servier col·laboraran per identificar i desenvolupar compostos químics capaços de neutralitzar la patogenicitat de l’alfa-sinucleïna, una proteïna clau no només en la malaltia de Parkinson, també en altres malalties neurodegeneratives.

"El descobriment de nous fàrmacs per tractar malalties neurodegeneratives i neuropsiquiàtriques és un focus important per a Servier, ja que hi ha moltes necessitats no cobertes per als pacients amb aquestes patologies", destaca Ross Jeggo, director de recerca neuropsiquiàtrica del grup Servier. "Gràcies a l'experiència d'alt nivell del professor Ventura, aquesta col·laboració representa una oportunitat per accelerar significativament la investigació i la disponibilitat de solucions terapèutiques per a pacients que pateixen la malaltia de Parkinson i trastorns neurodegeneratius relacionats".

El grup liderat per Salvador Ventura té una gran trajectòria en l’estudi dels mecanismes del plegament i l’agregació de proteïnes i la seva connexió amb malalties neurodegeneratives, amb un focus especial en desenvolupament de teràpies innovadores per a aquestes patologies. La metodologia que ha desenvolupat és capaç d’identificar inhibidors de l’agregació de l’alfa-sinucleïna d’entre milers de compostos químics. “La col·laboració amb Servier ens permetrà unir esforços per trobar noves molècules amb potencial per convertir-se en fàrmacs contra el pàrkinson”, assenyala Salvador Ventura.

Servier és una empresa farmacèutica internacional, amb seu a França, governada per una fundació sense ànim de lucre. Amb una facturació total de 4.600 milions d'euros el 2019, Servier dona feina a 22.000 persones a tot el món. L’empresa inverteix cada any una mitjana del 25% dels seus ingressos totals en investigació i desenvolupament. Compromesa amb la neuropsiquiatria, ofereix tractaments innovadors per als pacients que pateixen trastorns neurològics. Els seus equips de recerca estan treballant en nous enfocaments per al tractament de diversos trastorns neurodegeneratius, dirigits a les proteïnes tòxiques responsables de la degeneració neuronal.

La malaltia de Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna, després de la malaltia d’Alzheimer, i afecta a uns 10 milions de persones a tot el món. Està causada per la degeneració progressiva o fins i tot la desaparició de neurones, en particular a la zona del cervell responsable de la producció de dopamina, un neurotransmissor implicat en el control motor. L’edat és el principal factor de risc d’aquesta malaltia, que afecta especialment la mobilitat de les persones afectades. Fins a la data, no s'han satisfet les necessitats mèdiques principals d'aquesta malaltia, ja que no hi ha cap tractament disponible que hagi demostrat un efecte neuroprotector o neuroregenerador.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies