Art fet per menors en centres educatius de justícia juvenil

Josocdelbarri

L’exposició d’art comunitari “Jo també sóc del barri DE GIRA / ON TOUR” dóna a conèixer un recull d’obres dutes a terme per menors i joves interns en centres de justícia juvenil. Es pot visitar a Barcelona (Fundació Setba) fins al 18 de març.

15/02/2017

L'exposició reivindica el potencial creatiu de cada ésser humà, al marge de les seves condicions personals i les seves capacitats tècniques.

“Jo també sóc del barri DE GIRA / ON TOUR” és un projecte d’art comunitari que investiga la relació entre art, societat i internament. El projecte es construeix a partir de visites i incursions artístiques en centres educatius de justícia juvenil. Aquesta iniciativa ha estat impulsada des del 2014 per l’artista Alter Krapp i la Fundació Autònoma Solidària, en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. 

El dijous 16 de març es farà una jornada de clausura a les 9.30 h. al Centre d'Estudis Jurídics i Formació  Especialitzada (C/Ausiàs March, 40). La jornada, titulada “La creació artística en les institucions penitenciàries, els centres de justícia juvenil i altres centres d'internament" comptarà amb la participació de Laura Riba i Maria Ángeles Gómez Vargas, del programa de voluntariat  a l'àmbit de la justícia de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), les quals parlaran del voluntariat social a les presons.

La seva participació formarà part de la taula rodona que es farà aquest dia, que iniciarà el professor de la UAB, Andrea Noferini (Alter Krapp) i artista, un dels impulsors del projecte, que abordarà l'impacte en la societat de les experiències artístiques en contextos d'internament.
 
La jornada comptarà amb altres experts i coneixedors i servirà per presentar experiències que utilitzin la creació artística en contextos no tradicionals, com són els centres penitenciaris, els centres educatius de justícia juvenil, institucions de salut mental i d'altres.

El projecte, emmarcat en el debat sobre l’Art Brut, reivindica el potencial creatiu de cada ésser humà, al marge de les seves condicions personals i les seves capacitats tècniques. “Jo també sóc del barri DE GIRA / ON TOUR” pretén donar a conèixer les obres de menors i joves interns i obrir, d’aquesta manera, una finestra a un món sovint desconegut per a la major part de la ciutadania.
 
El format expositiu preparat a la Fundació Setba mostra els resultats del laboratori de pintura creativa realitzat entre el 2014 i el 2015 al centre educatiu de justícia Can Llupià, on han participat més de cinquanta joves. A més, l’exposició presenta per primera vegada algunes obres gràfiques i collages realitzats durant l’any 2016 als centres educatius de justícia juvenil Oriol Badia i Els Til·lers. L’obra reflecteix el procés creatiu compartit entre joves interns, l’equip docent i persones professionals del centre, voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària i l’artista Alter Krapp.
 
Totes les obres gràfiques presentades formen part de “MAID IN PRISON”, una col·lecció d’accés obert que pretén donar veu a les visions de col·lectius impropis dels circuits d’art tradicionals, com ara autodidactes, interns a hospitals psiquiàtrics i centres penitenciaris o joves interns en centres de justícia. La col·lecció es podrà consultar pròximament al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona.  
 
De l’1 al 18 de març del 2017, l’exposició romandrà oberta a tothom de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h a la Fundació Setba (c/ Consell de Cent, núm. 335, Barcelona).
 
La inauguració s'ha fet el 2 de març a les 12 h i hi han assisit Carles Mundó (Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya), Pilar Heras (Directora General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil), Darío Olaortua (President de la Fundació Setba), Cristina Sampere (Directora de la Fundació Setba), Mariola Foix (Gerent de la Fundació Setba), Carlos Sánchez (Vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Prat (Director de la Fundació Autònoma Solidària), Alter Krapp/Andrea Noferini (artista i professor de la UAB) i Roser Fernández (Coordinadora del Claustre de docents del centre educatiu Can Llupià), a més d'estudiants de la UAB que fan tasques de voluntariat als centres educatius per a menors i als centres penitenciaris.
 

 

Notícies relacionades

Surt la resolució de les beques Prevenció d'Extremismes Violents

Quatre estudiants sirianes i kurdes es formen a la UAB en prevenció d'extremismes

Quatre joves activistes sirianes i kurdes estan cursant aquest curs a la UAB un màster (tres d'elles) i una altra, un doctorat, gràcies a les beques que han obtingut en el marc del Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que afavoreix que persones en situació de cerca de refugi puguin cursar estudis universitaris i exercir el seu activisme.

Totes les notícies